Riktig belsysning gir økt salg - vi forklarer hvordan

Visste du at du kan øke salget ved bruk av riktig butikkbelysning?

Med god butikkbelysning menes det at lysanlegget er tilpasset butikkens produkter og innredning. En annen ting er kundenes demografi, spesielt med tanke på kjønn og alder. Varer som elektronikk og verktøy krever annen belysning enn brød og bakervarer. Kvinner liker varmere belysning enn menn og eldre trenger mer lys enn de unge. Dette er avgjørende elementer i planleggingen av et belysningskonsept og en viktig årsak til at det lønner seg å be om hjelp når det kommer til valg av belysning.

HVORDAN VELGE RIKTIG BUTIKKBELYSNING?
Valg av type belysning må altså velges ut ifra flere parametere og ikke bare et mål om «nok lys». Et belysningskrav på 1000lux er ikke nok alene. Belysningskravene for en butikk bør også omfatte:

- Lysfarger
- Ulike lysnivåer for ulike varer og rom
- Fargegjengivelse
- Kvaliteten på belysningsutstyret som skal leveres.
- Lysanlegget må tilpasses butikkens innredning både når det gjelder plassering, farger og design. Lys og innredning skal sammen fremme produktene og gjøre de attraktive.

Big Bite, Ski Storsenter. Butikkutforming gjort av Grid Design AS og belysning levert av Lightmakers AS. Foto: Mark Purnell

RIKTIG LYS INNBYR TIL GODE KJØPSOPPLEVELSER

Grid Design har utviklet et konsept for Big Bite, som leverer rask og god mat til markedsledende priser. Hovedproduktene til Big Bite er baguetter og wraps som lages etter ønske der og da.

Helheten, representert av interiør, kommunikasjonselementer og belysning, er sammen med på å bygge troverdighet og attraktivitet. Det er avgjørende for konseptet at ingrediensene ser ferske og innbydende ut. Belysningen spiller en viktig rolle i å oppnå dette» sier Jørgen Bertelsen i Grid Design.

Kundenes demografi kan også være med å påvirke valg av butikkbelysning. Vi vet at kvinner ofte liker varme lysfarger og kan også akseptere lavere lysnivåer, mens kald og kraftigere belysning appeller mer til menn.

I tillegg bør man være oppmerksom på at eldre menneskers synsevne krever et høyere lysnivå. En butikk som kun selger ungdomsklær kan for eksempel tillate seg mer kontraster og slik sett mindre lys. Et eksempel på dette er retailkjeden Abercrombie & Fitch som har mørkt interiør, høy musikk og mye kontraster i sine butikker.

Biltema har flest mannlige kunder og «harde» varer. Det er derfor valgt en kald lysfarge som fremhever fargene og stimulerer aktivitet.


Match har en varmere fremtoning som skaper en trivelig atmosfære. Belysningen har som mål å skape et bilde av eksklusivitet. Her fra Vinterbro. Foto: Boris Golz

 

VELG RIKTIG LYSFARGE OG FÅ ØKT OPPHOLDSTID
Hvert produkt har sin oppgave i en butikk. I tillegg til grunnbelysning, kan valg av lysfarge og type belysning kan være med å påvirke tiden kunden oppholder seg i butikken, hvilke varer de kikker på og til slutt om det blir salg. Varme lysfarger som 2700K og 3000K benyttes ofte på tekstil som i eksemplet på Match. Pendler er med på å skape nysgjerrighet og gir en følelse av eksklusivitet. Det er også mulig å kombinere ulike lysfarger for å skape kontraster samt tilpasse belysningen til type tekstil.

Mørke dresser og jeans bør belyses med kalde lysfarger og røde kjoler kan bli oransje om de belyses med for varme farger. Man skal derfor være klar over at lysfarger under 3000K vil kunne påvirke fremstillingen av de faktiske fargene.

I klesbutikker bør man derfor velge lys med svært høy fargegjengivelse slik at produktene blir presentert nærmest mulig virkeligheten. En CRI/Ra på over 90 er å anbefale. I butikker som selger «harde» varer kan det være fornuftig å velge en kaldere lysfarge. Belysningen blir allmenn og produktene fremstår som noe mer «crispy».

For Biltema er det for eksempel valgt en kald lysfarge og jevn belysning, men det behøver ikke være gjengs for denne type butikker.

 

Elkjøp 3.0 konsept med kombinasjon av varme og kalde lysfarger, ulik type belysning med både grunn- og effektbelysning samt dekorative elementer. Foto: Håvard Storvestre

 

Pendler over kassedisker som både gir ekstra belysning ved betalingspunkt og bringer en ekstra dimensjon til butikken. Her fra Vinmonopolet på Storo. Foto: Audun Morgestad

 

HVA BØR DU TENKE PÅ NÅR DU VELGER LEVERANDØR?
Et belysningskonsept må være gjennomtenkt og tilpasset butikken, men hvilke produkter skal man velge og hva bør man tenkte på når man skal velge leverandør av butikkbelysning? Det første spørsmålet man bør stille seg er: Hvor lenge ønsker jeg at lysanlegget mitt skal leve?

Et butikk- eller kjedekonsept har normalt sykluser på 8 til 15 år. Det betyr at lysanlegget minst bør leve like lenge, om ikke lengre. Som med alle andre varer får man som regel det man betaler for. Dette gjelder også for belysning. Det finnes produkter i alle prisklasser med ulik kvalitet og levetid. Prisen gjenspeiler ofte produksjonskostnadene og kvaliteten på materialene som valgt.

Levetiden til produktene er avhengig følgende:

Evnen til avlede varme/kjøle – dette har størst påvirkning på produktets levetid
Kvaliteten på LED-chipen – sorteres etter MacAdam-skalaen
Materialene som er brukt i produksjonen
HVORDAN BEREGNES LEVETIDEN PÅ PRODUKTENE?
L og B parameterne forteller oss hvor mye lys som er igjen etter en bestemt tid.

Denne «service tidsperioden» er ikke slutten på produktets levetid, men skal gi en indikasjon på hvor lye som er igjen etter det angitte timeantallet.

Vanlig «service tidsperiode» er 50 000 timer som betyr ca. 10-12 år avhengig av brukstid.

L: Spesifiserer det gjenværende lyset (lystilbakegang) etter angitt levetid (50 000 timer).

Høyeste kvalitetsnivå: L90

Middels kvalitetsnivå: L80

Laveste kvalitetsnivå L70

B: Spesifiserer feilraten i prosent på LED som ikke kan brukes til lys lengre.

Høyeste kvalitetsnivå: B10

Laveste kvalitetsnivå: B50

 

LED ER LED, ELLER?
Man skal være klar over at det finnes store forskjeller i effektiveten til produktene, altså hvor mye lys man kan få ut armaturen minst mulig wattforbruk (lumen/Watt). Her er det store forskjeller blant produktene og disse forskjellene vises direkte på strømregningen. Investeringskostnaden kan også reduseres fordi man vil trenge færre enheter dersom effektiviteten er bedre.

Det er altså store forskjeller på kvalitet innenfor LED-segmentet og en investering i et lysanlegg er ikke nødvendigvis en god investering, hvis det går på bekostning av kvalitet.

 

Derfor bør man være klar over disse parameterne og beregning av levetid før man gjennomfører et kjøp. Snakk med seriøse aktører i markedet, og sjansen for at du får et lysanlegg som virker i lang tid fremover øker betraktelig.

 

Kontaktperson hos Lightmakers
Audun Morgestad
Sales Manager
Mer fra lightmakers

God belysning utendørs kjennetegnes av optimal lysmengde, redusert blending og et design som blender inn i omgivelsene.

Les mer

Viste du at med energieffektiv LED-belysning kan du spare opp mot 80% av dagens energiforbruk?

Les mer

Lysstyring kan gi deg uante muligheter. Her får du en innføring i  ulike styringssystemer slik at du kan spare penger. 

Les mer

Hvordan kan man belyse et kontorlandskap på best mulig måte?

Les mer

Lightmakers AS
Frydenbergveien 46 B
0575 Oslo